O națiune ipocrită

Întreabă pe stradă, în orice oraș al țării: ”Ce părere ai despre țigani” și vei obține o părere nefavorabilă în minim 8 cazuri din 10.  Citește comentariile articolelor despre țigani, de pe principalele publicații on-line, și vei fi uimit cât rasism, ură și dispreț există față de aceștia. Vezi topicurile de pe forumurile private și vei descoperi că lumea pur și simplu detestă etnia în discuție.

Cu toate acestea, două dintre principalele televiziuni ale minunatei Românii au oripilat telespectatorii cu un program de Revelion plin ochi de manele și țigăneală dintre cele mai pure. Pe unul dintre platouri erau chiar și puradeii, îmbrăcați riguros în costume de văcari texani, imitând cu sârguință mișcările adulților. Cineva din dreapta mea a comentat sec: ”uite, ăștia se promovează între ei. aia e următoare generație de vedete!”. Sec dar adevărat.

Personal nu mai înțeleg nimic din aberațiile media puse în act de realizatori care de care mai experți. Cum stau lucrurile în realitate? Identitatea noastră culturală trece printr-o criză atât de intensă încât ne sprijinim, în genunchi, în patru labe – sau cum mai putem, pe cultura țigănească? Sau poate, mult mai probabil, cam acesta este nivelul, competența și profesionalismul realizatorilor de astfel de emisiuni de ”divertisment”. Cam atât au înțeles din ceea ce își dorește poporul român. Somnul națiunii naște monștri…

Acest articol a fost publicat în Teribile, maxime si ultrarealiste și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la O națiune ipocrită

 1. costel zice:

  Cum se spune;ca să omori copacul îi tai răcinile.Asta se întâmplă în România.Pe lângă procesul de deşertificare economică asistăm şi la secătuirea voită a spiritului şi culturii noastre naţionale.Spiritul care, după mine, ar fi tradiţia şi moralitatea din care se cerne geniul cultural, ca desăvârşire a acestuia,a fost trunchiat de securea combinaţiilor de interese „strategice”,în ultimii 20 de ani cu precădere,combinaţii care nu consimt dăinuirea valorilor noastre perene.Complicitatea structurilor de putere româneşti este condamnabilă…veni vorba;ştii că zilele trecute s-a discutat despre Columna lui Traian şi dăinuirea ei în Italia,despre lupul dacic şi despre ce-au căutat romanii în Dacia,dincolo de poveştile cu aur 🙂 şi sare ,poate ar trebui refăcute lucrurile de aici.Prietenii ştiu de ce ;-).O sugestie pentru un bun articol?

 2. dadi zice:

  Sincera sa fiu, eu tot n-am inteles chestia asta cu manele.. toti, TOTI romani pe care i cunosc spun ca le urasc, ca e ceva de oribil, ca trebuie omorati cei care canta si asculta muzica asta.. dar cand te duci pe discotecele si cluburi unde merg romanii in strainatate (ar fi toti tigani? Nu cred), ce auzi? Manele. Si, vorbind, cu un prieten in Romania care a avut destul de succes ca DJ cu muzica House si Trance in anii 90, mi-a spus ca s-a lasat cu mixatul, fiindca nu supurta manelele dar aproape oriunde daca nu canti manelisti, daca nu pui Guta&company, nu mai lucrezi ca DJ. Deci, ar fi mai mult o chestie de schizofrenie decat de ipocrisie?

 3. MAURIZIO zice:

  Cu respect,draga Cristian, eu nu stiu realitatea din Romania..ma mi chiedo sull’argomento „tigani” quanti siano gli stati europei non ipocriti nei loro confronti… ne esiste qualcuno? Tempo addietro l’Unione europea ci ha bacchettati di razzismo con i rom, dopo i vari fattacci che tutti conosciamo..e poi paffete!…improvvisamente è finito tutto a vino e tarallucci come si usa dire da noi…

  come direbbe Caccamo.. 😀 E che caspit agg fatt a Bruxell?

  A volte pure io seriamente mi chiedo se non sono ipocrita verso di loro..giuro! Quando tutto quello che è cultura ,storia, e limba romana si Romania.. mi attrae, anzi più leggo il romeno e più comprendo il legame storico tra il mio paese e il vostro ..per me è diventato una sorta di prolungamento „italico” (passatemi il termine) proprio per una questione particolarmente terrena (ma in primis di amicizia)

  Già si, ah! da! gli zingari..cine sunt? Forse anche dentro di me infastidisce questo senso di perenne confusione..una sorta di difesa verso chi ho imparato ad apprezzare..del resto, quante volte ho detto a qualcuno: ehm..ma no porc.. p…..a ,non si tratta di romeni ma rom..!

  Eppure chi mi conosce sa bene che il razzismo da me è lontano anni luce.Anzi per me, conoscere persone straniere è sempre stata fonte di arricchimento.

 4. costel zice:

  Ce cred eu;manelele sunt un surogat… o comparaţie nefericită;vă/ne amintim de năutul botezat cafea pe vremea Răposatul?Ei bine ,nu era cafea -era devenit ” este cafea” 🙂 ,cam aşa şi cu manelele nu sunt lăutari- „sunt lăutari” ,chestie de acceptare voită a unei convenţii sociale păguboase.Apoi ,noi rumânii acceptăm cu uşurinţă surogatul generic şi indefinit , acest placebo social, ca compromis între ce am dori să fie şi nu este …spunea cineva că românii sunt uşor guvernabili 😉 Îmi place să cred că lucrurile se schimbă.Mai poate fi şi josnicia unor factori de decizie care ne-au dat voie la dulapul cu „opium pentru popor” conform studiilor desăvârşite la Moskova …Acum suntem încă în faza de năuceală ,din păcate

 5. old buddy zice:

  Nu va mai imbatati cu apa rece! Romania nu mai este o tara condusa de romani, ca sa se cultive intr-ansa genul romanesc. Cei ce ii pastoresc destinele au interesul ca elementul cultural sa fie unul superficial, divizat, lipsit de valoare… ca sa se implineasca in fapta principiul „dezbina si stapaneste”. Scopul final este dominatia deplina a acestei tari: economica, culturala, politica si sociala. Mai avem doar un pas pana la colapsul absolut, pana la a fi sclavi in propria noastra tara.
  Atunci va invia doina si balada… dar va fi tarziu…
  Si de vina nu sunt romanii… doar o parte din ei, vanduta de mult.
  Ciao!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s