Găști, asociații și osul

FARI a murit, trăiască FARI! (Federația Asociațiilor Românilor din Italia)

Auzind vestea am zâmbit amar… până la urmă a murit pe propria limbă: printr-o lovitură internă, prin fratricid. Îmi amintesc cum la Forumul de la Milano, în 2008, au fost la modă disensiunile, intrigile și ”lobby-ul care se face pe hol” (expresia provine dintr-o replică dată de un secretar de stat unei persoane care i-a cerut mai multă transparență și discuții accesibile tuturor). Îmi amintesc cum vechea Ligă (LRI) a încercat cu disperare să se apere și să pună bețe în roate unui nou grup format din dezertori ai propriilor interese.

Naștere la șase luni

Plin de elan, noul grup a reușit să se organizeze cam în jumătate de an și a căzut de acord asupra unei conduceri. Despre numărul asociațiilor intrate în formațiune (pe numele său FARI) nu vreau să detaliez pentru că subiectul e lung, sinuos și generator de polemică. Cert este că la momentul înființării, avea mai mulți membri decât Liga. Totuși, ”înființare” este un mod de a spune, pentru că, în realitate, nu a fost făcută nicio formă legală… FARI nu avea consistență juridică. Timpul a trecut, evenimente si interese noi au creat tensiuni iar încetul cu încetul, formațiunea nou născută a început să plătească pentru păcatele părinților.

Este dificil să îți dezvolți o constituție sănătoasă când te naști din părinți bolnavi

După alegerile pentru parlament și senat, în interiorul FARI s-a constituit un grup separatist, un grup ale cărui interese pare că nu mai conincideau cu înțelegerile inițiale. În plus, grupului i s-au atașat personaje ale căror istorii sunt care mai de care mai ciudate. Unii cu activități dubioase, nepedepsite penal pentru că încă mai aduc bani unde trebuie, alții cu pretenții ciudate, megalomanice, sau pur și simplu lipsiți de scrupule.

Mort prematur

La începutul lunii februarie 2009 (3 sau 4 ale lunii) grupul revoluționar (format din 9 persoane) a decis să preia puterea, eliminând efectiv, fără preaviz și fără negocieri, pe toți cei care nu făceau parte din conspirație. Astfel, profitând de faptul că până în acel moment FARI exista doar ca o consecință a înțelegerilor verbale, cei 9 au înscris-o legal (notar și Agenzia delle Entrate), înregistrând în nume propriu denumirea și logo-ul. Fratricidul a fost, din nou, comis.

PSD-ul preia Italia

Voci de culise vorbesc despre tot mai puternica prezență a PSD-ului în sânul comunității românești din Italia. Totuși, chiar dacă informația ar fi veritabilă, reiese clar cât de puțin cunosc situația concretă, din teren,  liderii de la București. Altfel este inexplicabil un eventual sprijin acordat pestrițului grup al celor 9… Tot voci de culise mai susțin că în curând și Liga va intra pe mâna unui pion PSD. Un scenariu grotesc ar fi cel în care Liga și noul FARI ar colabora sau fuziona…

Ironia stă în faptul că cei 9 în realitate nu reprezintă pe nimeni în afara lor și a eventualilor amici cu care ies la o bere. Sunt doar cei lipsiți de scrupule, valori morale, sunt cei gălăgioși de care te ferești când îi vezi în piață sau în autobuze. Au mult tupeu, e drept, și multă foame. Din păcate, trăsăturile enumerate nu le aparțin exclusiv… măcar 90% dintre asociațiile românești este compusă din acest tip de oameni, doar că nu li s-a oferit ocazia să își arate colții.

Acest articol a fost publicat în Pseudo-analize și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Găști, asociații și osul

 1. costel zice:

  Uşurelllll 🙂 …acest FARI s-a născut din intenţii de manipulare şi din dorinţa de a domina scena cu aceleaşi vorbe goale dintotdeauna care ar fi după mine fundamentul greşit al construirii majorităţii asociaţiilor pentru integrarea românilor.Şi culmea chiar se voia luat în seamă serios.Sunt unele discuţii interesante pe un forum 🙂 părăsit de grupul de iniţiativă iniţial format din doctoreasa Harja poreclită 3 facultăţi 🙂 sau preşedinta asociaţiei cu cei mai mulţi filosofi,deputaţi,profesori,mă rog numai intelectuali 🙂 restul lumii put că e rumâni…în total vreo 200 de persoane(personalităţi) toţi adunaţi sub bagheta magică a capacităţilor recunoscute a preşedintei :-))) – n-am zis-o eu !-,domnul avocat Galiani zis şi Guralivul sau Hopa-Mitică(care oricum l-ai suci cade întotdeauna în picioare :-),mai spunem că avocatul Hopa-Mitică ca tupeu şi obrăznicie se aseamănă cu alt personaj care nu a ieşit la rampă decât în poziţie de susţinător ca să nu complice apoliticianismul declarat de iniţiatorii proiectului.De ceva mişcări destabilizatoare ştiam ceva …dar că FARI s-a născut prin manevre nu tocmai ortodoxe legal abia zilele 🙂 trecute nici prin cap nu mi-a trecut ;dar nu pot să nu mă-ntreb dacă iniţiatorii proiectului iniţial nu aveau nimic în mână legal ,în numele şi pe ce baze au făcut comunicatele cu care doctoreasa Harja a bombardat forumurile?Hai s-o spunem pe româneşte GOLĂNEALĂ ÎN NUMELE INTEGRĂRII.După mine cred că LRI -ul va trebui să se mişte în un fel sau altul pentru a recâştiga piaţa …eu îmi doresc s-o şi facă însă nu la modul preluării de care se vorbeşte cu insistenţă .LRI -ul trebuie ajutat să iasă din criză şi să menţină caracterul său apolitic …cât despre PSD ce să zic ? S-o zic pe bune ?Mai bine nu…dar FSN-ul românesc la Torino n-are ce căuta şi prietenii ştiu de ce :-)Să auzim de bine!

 2. Andi Radiu zice:

  „”lobby-ul care se face pe hol” (expresia provine dintr-o replică dată de un secretar de stat unei persoane care i-a cerut mai multă transparență și discuții accesibile tuturor)”…am de ce sa-mi amintesc despre acest moment…esti printre putinii care si-au adus aminte!!!…merci!!!

 3. Concordo in pieno.Per questo credo che ogni organizzazione della comunità debba guardare alla realtà italiana e basarsi su questa.
  Far nascere organizzazioni sociali e politiche che siano o diventino strumenti di politica romena nella diaspora è qualcosa di ridicolo e completamente in utile.Chi ha progetti di vita in Italia dovrebeb essere più interessato a fare poltiica nel suo comune di residenza che ad aspettarsi favori (che non arriveranno mai) dal PSD,PDL,PNL etc etc.
  Prima lo si capisce e meglio sarà,la politica ed i politici romeni vanno bene in Romania,in Italia esiste tutta un altra realtà che deve essere ancora scoperta ed interpretata dai romeni che vivono in Italia e che potrebbe portare loro molti più vantaggi
  di quelli che pensano s esapesso usare gli strumenti democratici come il voto.

 4. alinaharja zice:

  Mda… Costele, vad ca ai o adevarata obsesie pentru mine. Nu exista zi in care sa nu ma pomenesti.
  Frate, ti-am mai spus: „Ura naste in esenta din neputinta”.
  Si da, frate, sunt tare: Te oftici? :d

  Revenind la chestii serioase, felicitari Cristian pentru obiectivitate. Ai fotografiat foarte bine ce s-a intamplat. Doar o mica precizare, conform legislatiei italiene, FARI exista chiar daca Actul Constitutiv nu era inregistrat. Si eu am pus in editia „Metropoli” („La Repubblica”) de saptamana asta un articol pe aceasta tema.

  • cgaita zice:

   Da, conform legii este suficient sa decizi asocierea si sa ai doi martori (faci si un act constitutiv). Intentia mea era doar de sublinia lipsa unei linii decise si consecvente.

 5. alinaharja zice:

  Pai daca n-ai cu cine…
  Oricand se va trezi un Gica Contra care sa nu fie de acord cu ceva… Pana-i pui pe toti de acord, trec ani de zile, fara sa reusesti sa faci nimic concret.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s