Lumea Non-”Hai România”

Astăzi am primit un mesaj de la un prieten: ”Hai România!” și astfel gândurile adunate de ceva vreme încoace s-au revărsat.

De câteva zile încercăm (noi, ca echipă) să găsim un loc public, un bar sau orice altceva în care românii se strâng să vadă meciurile naționalei de fotbal. Până în prezent nu am identificat nici măcar unul. La început doar curiozitatea m-a împins să găsesc o explicație însă pe măsură ce puneam datele cap la cap mi-am dat seama că dincolo de justificările facile, la îndemâna simțului comun, există motivații mai puțin intuitive.

Iată motivele imediate: barurile din Italia sunt obligate să respecte un regim foarte strict al emisiilor TV; emisiile TV românești nu sunt recepționate aici; românii nu se strâng în baruri pentru a vedea un meci, cu atât mai puțin sâmbătă seara.

Printre motivele mai puțin evidente găsim descurajarea adunării românilor la un loc și precaritatea simțământului românesc în diasporă. Despre descurajare ar fi multe de spus însă este suficient să privim modul în care suntem tratați, abuzați și batjocoriți în Italia pentru faptele câtorva nenorociți. Precaritatea simțământului românesc vine din moștenirea cu care fiecare am plecat din România… Mulți dintre noi sunt în diasporă tocmai pentru a fugi de mârlănia, aroganța și nesimțirea cultivate în ultimii 20 de ani în țara noastră.

Astfel, aici în Italia, cred că mojoritatea celor care ar vrea să strige ”Hai România!” o fac în șoaptă sau în gând. Iar atunci când o fac, nu se referă la același lucru cu microbiștii.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Pseudo-analize și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s