Demnitatea, oportunismul și sila

Alegerile din România au o miraculoasă putere de resuscitare. Astfel, asociații sau grupuri de indivizi care erau aproape morți, dispăruți fără urmă sau în hibernare inter-mandatală, s-au trezit de circa o lună la viață, au început să se agite și să dea sfaturi românilor din Italia cu cine ar trebui să voteze. Dacă limba română ar avea un corespondet pentru „it” din engleză, l-aș folosi pentru genul acesta de specimene.

Sunt penibili, undeva la limita nesimțirii și jenant de slab pregătiți. Repulsia, indignarea, mi-e stârnită însă de faptul că suntem luați de imbecili pe față, direct.  În mintea lor s-a cuibărit impresia că cei 1,3 milioane de români din Italia sunt cu toții o apă și un pământ, o turmă mare și incoloră de oi stupide. A trata în acest mod o masă de oameni de dimensiunile unui județ dovedește îngustime de minte, lipsă de experiență, incapacitate de a înțelege realitatea imigrației românești din Italia și multă, multă aroganță amestecată cu nesimțire. Paradoxal, acest mod de acțiune este pus în practică de indivizi care locuiesc în Italia, care se erijează în reprezentanți ai românilor și care ar trebui să cunoască starea de fapt din Peninsulă. Dacă cei de București beneficiază de atenuantele lipsei de contact direct și a naivității (?!) cu care și-au ales pionierii în Italia, cei care sunt rezidenți aici nu au nicio scuză.

Doar câteva exemple:

– FARI cere pe ton de ultimatum și impune condiții Ministerului de Externe, ambasadorului Rusu, ministrului Predoiu, senatorului Badea în baza faptului că „F.A.R.I. a primit semnale clare, din toate zonele Italiei unde vor fi amplasate cele 55 de secţii de votare, că se pregăteşte fraudarea masivă a alegerilor prezidenţiale din România”. Curiozitate: care sunt semnalele și unde ați dispărut în ultima jumătate de an? (pentru cei care nu cunosc situația, FARI a fost oarecum înființată anul trecut, iar activitatea s-a limitat la o luptă internă pentru postul de președinte și membri ai consiliului)

– senatorul Viorel Badea deschide noi birouri ale partidului (un avocat îmi spunea acum câteva zile că aceste structuri sunt la limita legalității), prezentându-se în compania unor membri importanți ai bisericii. Curiozitate: de la instituirea în funcția de senator, câte cazuri concrete, câte probleme reale ale românilor care l-au votat a rezolvat sau a intermediat înspre rezolvare? (nu a tuturor românilor emigranți, ci doar a celor care au crezut în el)

– Marian Mocanu, consilier al președintelui Senatului României, ex-președinte LRI și al cărui rol în prezent, dacă are unul, îmi este neclar, este deosebit de activ pe rețelele sociale trăgând semnale de alarmă despre potențialele fraude ale ”concurenței” și auto-promovându-se (interesant este că activitatea sa pe Facebook a cunoscut o creștere de circa 583% în ultima lună, comparativ cu lunile anterioare). Curiozitate: ca și consilier al președintelui Senatului, ce sfaturi i-ai dat vis-a-vis de cetățenii români din Italia (nu răspunde, te rog, cu ”lipsa locurilor de muncă, siguranța în șantiere, discriminarea/integrarea, infracționalitatea” – ar fi o pierdere de timp inutilă).

Pe lângă oportuniștii de serviciu, sunt și cei care profită de alegeri pentru a împinge în față vechile probleme: PIR se luptă cu morții români abandonați la morgă în Italia (citeste aici) și are un dinte împotriva politicienilor români care și-au amintit de voturile noastre acum, la nevoie. Inginerul Die insistă pentru consulatul de la Padova (în Veneto sunt peste 120.000 de români iar cel mai apropiat consulat este la 400 km) și pentru redobândirea demnității românilor. Câteva alte asociații, mai mici și fără pretenții de reprezentativitate inter-regională, statală sau globală, își văd de treabă, ajută românii cum și dacă pot, pun umărul liniștiți la bunul mers al lucrurilor.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Pseudo-analize și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Demnitatea, oportunismul și sila

 1. alinaharja zice:

  Felicitari! O analiza perfecta.

 2. Giancarlo Germani zice:

  Quoto Alina.

 3. andiradiu zice:

  si totusi Cristi, apropo de Die…Padova nu e departe de Bologna (cca.100km)unde exista consulat…dupa parerea mea un consulat ar trebui facut in partea de sud a Italiei unde sunt cateva sute de mii de romani, care in caz de nevoie trebuie sa strabata apropape 1000km pentru a-si rezolva o problema…ce zici?

  • cgaita zice:

   In ceea ce priveste distanta, ai dreptate. Sunt 120 km, cam tot atat cat de la Torino la Milano. Insa ideea era de a pune la dispozitie un consulat intregii regiuni, plus Alto Adige si Friuli Ven. Giulia.
   Sunt de acord cu tine si vis-a-vis de un consulat in sud. Sicilia si Calabria sunt descoperite complet. Iar daca l-ar face la Cosenza nu ar avea nicio utilitate, pentru ca din Sicilia ajungi mai repede la Roma.

 4. Giancarlo Germani zice:

  Curiosa l’alta densità di sezioni nel Lazio,sopratutto vicino Roma ,Marcellina è a 20 chilomentri da Roma e Ladispoli 40.

  • cgaita zice:

   Care ar fi motivul, oare? 🙂

   • Motivul „ar fi” ca a existat un nr. de cereri „fara numar”, din partea cetatenilor Romani din Marcelina, care s-au decis sa participe in ….masă la vot!

    In privinta „sectiei” de la Ladispoli, am o vaga senzatie ca ar fi un raspuns pozitiv,al unei „cereri” in plic alb, inminata de „reprezentantul pt. raportul cu comunitatea” din primaria ladispoli, senatorului Badea, cu ocazia vizitei fostului, interimarului…etc, prim ministru Boc la Roma!
    Daca este asa, atunci probabil e vorba de „cererea unanima” a….semnatarului scrisorii, ca in Ladispoli sa fie infiintata o sectie electorala!

    La momentul „inminarii plicului”, am fost martor probabil involuntar, caci scena a avut loc la finalul „sedintei” desfasurata dupa cum stiti cu usile inchise si camerele video stinse, cind incepusem sa ne ridicam pt. a parasi sala!

    Si cum inca 2+2=4, iar sectia electorala din Ladispoli este situata in cladirea primariei (Ladispoli – Piazza Falcone snc Palazzo Comunale), ma gindesc ca nu am gresit rationamentul!
    Si ca sa fiu „Politically correctness”, va pot spune ca aceasta
    este o dovadă vie a marii preocupari a „autoritatilor Române”, ca oamenii sa-si poata exercita un drept constitutional!

    De ce rideţi!? 🙂

    QED

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s