Acces interzis la primariile care conteaza

acces interzisPrincipalele comunitati romanesti din Italia graviteaza in jurul catorva poluri importante: Roma, Torino, Milano, Padova, Verona, Brescia, Bergamo, Bologna. Comasari cu un pontential social considerabil insa cu un viitor incert in ceea ce priveste participarea noastra la politica administratiilor publice.Consilieri romani in primariile italiene exista, insa doar in realitati locale mici si foarte mici, in orase cu pana in 30.000 de locuitori. Au fost si exceptii, la Padova si Milano, care desi aveau cetatenie romana, nu aveau prea multa legatura cu romanii din teritoriile lor. Nu din lipsa de competenta ci datorita propriilor alegeri, pentru ca au mers pe linia italiana, cu sustinere italiana si facand parte din jocurile partidelor italiene. In prezent nici macar aceste exceptii nu mai exista. Fara a diminua valoarea sau activitatea consilierilor din localitatile mici, vreau sa subliniez faptul ca in marile orase, acolo unde ar putea conta cu adevarat, romanii au ratat intrarea in structurile publice, la niveluri importante.

Spun „au ratat” pentru ca in ultimii opt ani s-au inregistrat tentative de accesare a functiilor de consilieri, la Roma, Torino si Milano. Dar, fara un background politic, fara experienta, fara fonduri, fara sustinerea comunitatii si mai ales fara intelepciunea de a asculta sau colabora cu altii, tentativele au esuat lamentabil.

Daca limitam analiza la orasele principale, constatam ca romanii ar trebui sa fie pregatiti astfel:
– Roma ar trebui sa se pregateasca pentru alegerile administrative locale din 2018
– Torino pentru 2016
– Milano pentru 2016
– Padova pentru 2018
– Verona pentru 2016
– Brescia pentru 2018
– Bergamo pentru 2019

Teoretic ar fi suficient timp pentru a organiza un  minimum de participare acolo unde avem deja activitate in comunitati. Pentru ca, spre deosebire de Romania unde bazinul electoral exista, aici el trebuie creat.

Datele calendaristice aproape imediate vizeaza Torino si Milano iar dupa cum se prezinta actualmente situatia, sansele de a impinge in primarie un consilier roman sunt minime.

La Milano comunitatea romaneasca este rasfirata printre cercurile orasului, iar putinele forme organizate sunt de dimensiuni extrem de mici. Cel mai vechi preot roman din Italia si-a propulsat propriul fiu inspre functiile publice ale orasului, deci probabilitatea de a sustine un candidat real, din comunitate, este minima. Dar chiar si in cazul in care si-ar da disponibilitatea, concret, candidatul bisericii a pierdut ultimele alegeri.

In acelasi timp, la Torino comunitatea traieste din amintiri si vise roz. „In cadrul” intalnirilor organizate de catre consulat sau de cate o asociatie sunt prezente, constant, aceleasi persoane. Acest aspect ar fi pozitiv daca persoanele in discutie nu ar fi pierdut, intre timp, cercul de sustinatori sau influenta locala. Cele mai aprinse puncte de discutie, in orice intalnire, se concentreaza pe „ce am facut eu candva” si „ce sustinere aveam eu candva”, prezentul si mai ales viitorul fiind neinteresante.

Nu lipsesc initiativele „pacturilor extinse” dar dupa un start furtunos, controversat si cu multe promisiuni, elanul s-a diminuat si, aparent, strategia nu este diferita de cea practicata in ultimii ani. Iar rezultatele sunt, de obicei, pe masura strategiei.

Celor care doresc sa se implice in viata politica si administrativa italiana, le scapa din vedere trei aspecte:
1. Au nevoie de sange proaspat. Rezultatele veteranilor, batranilor, initiatorilor, sunt destul de clare.
2. Putinii care sunt in joc trebuie, „per forza”, sa colaboreze intre ei.
3. Daca se doresc rezultate adevarate vor fi nevoiti sa munceasca in mod real. Citatele sau indemnurile de pe FB nu vor aduce oamenii la vot.

E clar ca toate cele trei puncte de mai sus creeaza dificultati foarte mari, aproape imposibil de depasit. Dar ele sunt si motivul din cauza caruia nu avem, actualmente, un consilier roman la Torino, Roma sau Milano. In concluzie, este inutila demonstrarea istetimii pe FB cu subiectivisme care nu intereseaza pe nimeni sau cu citate care dovedesc lipsa de originalitate. Cine vrea sa devina consilier, e cazul sa se apuce de munca. Cu seriozitate, eficienta, printre oamenii reali.

Acest articol a fost publicat în Pseudo-analize și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s