Votul diasporei: sanse si nesanse

Voci din Parlament vorbesc despre iunie 2015 ca luna in care se vor definitiva modificarile aduse sistemului de votare din Romania. Mai mult, pana pe 15 martie se accepta orice propuneri si amendamente din partea parlamentarilor. Deci, implicit a senatorilor si deputatilor de diaspora. Cu alte cuvinte, domvot_electronicnilor care ne reprezentati, incercati sa nu ratati ocazia si de aceasta data.
Votul prin corespondenta ar trebui dublat sau inlocuit chiar cu votul electronic, deoarece procedura prevazuta de birocratii damboviteni este lunga si va demotiva marea majoritate a romanilor emigranti:
1. Romanul din strainatate trimite cerere la Bucuresti (catre Biroul Electoral Special pentru votul prin corespondenta) prin care solicita votul
2. BES ii trimite un soi de dovada cum ca a solicitat, impreuna cu documentele de vot
3. Romanul retrimite catre BES, prin posta in plic sigilat (inca nu stim daca se vor lega si de aspectul asta, in sensul impunerii unui plic special) documentele de vot impreuna cu dovata primita de la BES.
4. BES verifica si valideaza sau anuleaza votul

Deci, romanul din Italia, Spania, Franta, America sau de oriunde, ar trebui sa trimita prin posta, pe banii lui, de doua ori, documente. Ceea ce, realist vorbind descurajeaza la maxim. Iata de ce votul electronic ar fi solutia civilizata, in pas cu epoca in care traim si mai ales in pas cu legile.

Cine nu are niciun interes ca votul diasporei sa functioneze: orice parlamentar corupt care si-ar pierde scaunul pentru ca nu ar mai intra in niciun fel de procente, orice partid minoritar care acum influenteaza soarta tarii cu cateva sute de mii de membri (a se vedea UDMR, PRM si alte formatiuni alunecoase) si care nu ar mai intra in Parlament pentru ca ar creste cotele marilor partide, orice partid artificial, fara radacini reale si reprezentativitate.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Pseudo-analize și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s