Noii monștri: hater și trol

Psihologii studiază un comportament apărut ca efect al platformelor de socializare: „dezinhibiția online”. S-ar defini prin relaxarea sau abandonarea totală a restricțiilor sociale sau inhibițiilor care se manifestă de obicei în interacțiunea față în față. Comportamentul are la bază factori precum aparenta stare de anonimat, lipsa contactului vizual, reacțiile asincron, sentimentul de fuziune mentală și crearea unui model imaginar paralel cu realitatea, diminuarea autorității. finger on her lips. silence gesture

Fenomenul dezinhibării online e precum o beție mai serioasă: scoate la suprafață exact ce ești de fapt, toate frustrările și toate refulările. Cenzura cade și persoana defulează tot ce e mai urât în ea. Vorbind doar de hater și trol, pentru că sunt și persoane care la beție devin mai simpatice, mai prietenoase și mai iubitoare.

Dezinhibiția online este piatra de temelie a oricărui troll sau hater. Termenii, din engleză, s-ar traduce prin „trol”, în sensul de piticul rău din pădure, respectiv, „cel care urăște”, în sensul de persoană care urăște la maxim pe cineva sau ceva.

Diferența principală dintre cele două personaje este că trolul caută să atragă atenția, nu are o poziție vis-a-vis de subiect. Hater-ul își exprimă cu putere convingerile împotriva subiectului urii sale, prin atacuri iraționale și care nu țin cont de regulile sociale.

Asemănările sunt: ambii se manifestă prin comentarii negative, cauzează controverse intenționat, încearcă să obțină un răspuns emotiv de la utilizatori, comentariile în sine sunt excesiv de emoționale, agresive și crude, fiind în realitate o reflexie caricaturală a stării emoționale a hater-ului sau trolului. Ambii atacă persoane cu vizibilitate ridicată, în încercarea disperată de a dobândi la rândul lor vizibilitate. Evident, ambele profiluri sunt toxice.

Este datoria noastră să ne debarasăm de astfel de „amici”, pentru sănătatea și liniștea sufletească. Să îi lăsăm să se urască, porcească și troleze între ei. Se alimentează negativ singuri, își satisfac singuri nevoia patologică de cleveteală, bârfă, denigrare, defăimare și calomniere.

În mediile de socializare se ignoră, chiar și de către cei care încă nu intră în patologia de mai sus, două reguli importante:
1. când opinia ta nu e constructivă, ține-o pentru tine
2. dacă Facebook te lasă, cu ușurință, să dai o replică, nu înseamnă că trebuie neapărat să o faci; regulile sociale există în continuare iar atunci când trolezi o discuție este exact ca și cum un grup de oameni discută liniștiți pe o bancă în parc iar tu vii în fugă și urli la ei, fără să te fi invitat nimeni, fără să te fi întrebat cineva care ți-e părerea. Abține-te, pierzi doar ocazia de a te face de râs.

Personal, insist în explicarea unui aspect pe care unii pare să nu-l priceapă: libertatea de opinie înseamnă libertatea de a îți exprima o opinie pertinentă și informată asupra faptelor. Nu înseamnă libertatea, oricând și oriunde, de a spune toate tâmpeniile sau grozăviile care populează mintea unora. Este esențial: pertinentă și informată.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Pseudo-analize și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s